Pec je v pôvodnom význame tepelné domáce zariadenie určené pre pečenie potravín, tepelnú prípravu jedál a vykurovanie chalúp. V súčasnej dobe začína byť modernou požiadavkou každej vidieckej chalupy, kde by si majitelia radi upiekli svoj vlastný voňavý chlebík.
Pec je obvykle vymurovaná z tehál. Oblúk pece je z niekoľkých vrstiev materiálu a taktiež zo šamotových tehál a sklenených črepov. Tieto črepy v peci výborne udržujú teplo. V peciach postavených podľa historicky starších technológií sa musí zakúriť tak tri hodiny pred pečením. Pec vyrobenú z moderných materiálov je možné vykúriť už za jeden a pol hodiny. Vykuruje sa hlavne tvrdým bukovým a dubovým drevom. Keď je pec poriadne vyhriata, uhlíky je potrebné vyhrabať von. Vnútrajšok pece sa vymetie najprv nahrubo a potom znovu mokrou handrou. Tieto úkony upravia teplotu pece na správnu hodnotu. Tá by sa mala pohybovať v rozmedzí od 230 do 250 0 C. Až po vyčistení pece možno do nej umiestniť cesto na chlieb. Pečenie v takejto peci tráva zhruba hodinu.
Pizza pece sú určené pre prípravu prevažne pizze. Pec funguje na princípe sálavého tepla, ktoré vyžaruje z vnútorných stien klenby rovnomerne na plochu pečiacej dosky. Pizza pece sa delia podľa veľkosti pečiacej plochy, ktorá stanovuje kapacitu počtu vkladaných pízz. Teplota pracovného priestoru je 250 až 300 0 C. Kvalitu pizza pece pre výborný výsledok prípravy pizzy určuje kvalitná pečiaca doska, dostatočná izolácia, termostaty ale aj teplomery. Zákazník si môže zvoliť aj dizajn vstupnej časti pece s ohľadom na koncepciu interiéru.